Església de Sant Celoni

Restauració de l’Església Sant Celoni

 

Història de l’Esglesia de Sant Martí

 

images

 

 

La decoració esgrafiada de la façana és la més destacada del barroc català i la mes gran d’europa.

Es tracta d’una contrucció barroca, d’edifici aïllat, planta rectangular i àbsis octogonal amb contraforts a l’exterior.

Els esgrafiats, datats de l’any 1762, amb figures al·legòniques de virtuts, arcàngels, sants, àngels músics que s’ordenen en la façana formant un retaule monumental.

Va més enllà del sentit purament decoratiu caraterístic dels esgrafiats barrocs i desenvolupa un programa iconogràfic coherent, distribuït a la manera de façana esculpida o de gran retaule.

Els pisos inferiors mostren les virtuts que cal practicar a la terra per arribar a la glòria celestial, representada pels dos estrats superiors. A baix dos arcàngels protegeixen la porta, entre els quals destaca la figura de Sant Miquel sobre el drac. Als costats hi ha una al·legoria de la Justícia, amb l’espasa i la balança per pesar les bones obres, i una de la Caritat, representada per una dona que acull maternalment dos nens.

Al primer pis, assegudes sobre les aletes de la portada, hi ha la Fe (amb els ulls tapats, un calze i una creu), i l’Esperança, que porta una àncora. Les acompanyen dos àngels amb els atributs papals (les claus de Sant Pere i la tiara) que simbolitzen l’església.

El cel és com un gran palau on la música i la festa sempre hi són presents de la mà de l’orquestra d’àngels que hi ha darrere la balustrada. Aquests simpàtics personatges, amb els instruments de l’època, donen la benvinguda a la glòria celestial.

Als extrems hi ha Sant Celoni i el seu germà Sant Ermenter, soldats romans que van ser martiritzats. S’hi representa un estol d’angelets: uns domilegues, d’altres carregats amb cistells de fruites,  un parell que juguen amb ocells…

Dalt de tot hi ha l’àngel amb la trompeta del Judici Final flanquejat per dos angelets amb els atributs de Sant Martí, patró de la parròquia, el bàcul de bisbe i la mitra. Als costats hi ha la data de l’esgrafiat: 1762.

La portalada, esculpida en marbre de Gualba, és d’arc rebaixat sobre pilastres flaquejades per aletes. Damunt la porta hi ha un medalló amb la inscripció “Anno Domini 1753” i una formícula sostinguda amb pilastres ornamentades amb garlandes vegetals coronada amb tres florons.

La imatge de sant Martí, realitzada l’any 1953, és obra de l’escultor celoní Lluís Domènech i Montané i s’adapta perfectament a l’esperit barroc del conjunt.

Damunt hi ha un rosetó. La façana està coronada amb un capcer semicircular que forma el perfil sinuós típic de l’arquitectura barroca.

 

Restauració Església de Sant Celoni