Fundació Tâpies

Restauració Fundació Tàpies

Historia Fundació Tàpies

fundacio tapiesLluís Domènech i Montaner construí entre 1881 i 1886 l’edifici de l’editorial Montaner i Simon, considerada una de les primeres obres qualificables de modernistes, bé que amb un repertori decoratiu llunyà del de la plenitud del moviment i que, de vegades, és referit sota el nom d’”estil Renaixença”. Estructuralment Domènech recorre a l’ús de pilars de fosa, no utilitzats a Barcelona fins aleshores, excepte en mercats i estacions ferroviaries, i a la il·luminació per mitjà de claraboies, assolint una organització dels espais i de les estructures sòbria i racional, molt adient a l’ús industrial que originàriament tenia l’edifici. La façana de maó vist fa patent el mudejarisme practicat en aquells anys (iniciat per Antoni Gaudí) en incorporar elements de fabricació artesanal en ferro i vidre, així com un coronament amb bustos i altres elements decoratius de pedra.
L’edifici en el seu origen estava firmat per tres cossos, el principal, amb la façana a carrer i cobert amb terrat tenia una planta soterrani, una planta baixa i un pis altell; els altres dos cossos afegits pel darrere del primer i linealment paral·lels a façana són dos naus industrials de planta soterrani i planta baixa, estructurats amb pilars de fosa que suporten encavallades .
A partir de 1987, adquirit l’edifici per l’Ajuntament de Barcelona i cedit a la Fundació Tapies, s’emprengué una sèrie d’obres que el reformaren totalment.
L’edifici es restaurà interiorment, recuperant l’estructura de fosa i part del mobiliari de l’editorial, tot afegint-hi un nou soterrani ¿2 i modificant les escales en l’accés .

Rehabilitació Façana

One thought on “Fundació Tâpies

  1. Pingback: L’empresa Groc restaura la façana de la Fundació Antoni Tàpies | GROC GRUP AMBIT

Comments are closed.