El Teatre Principal apuja el teló

La sala teatral més antiga de Barcelona tornarà a brillar convertida en un espai multidisciplinari

Captura de pantalla 2013-12-02 23.44.01Barcelona aposta per la rehabilitació d’espais en desús, i aquest projecte impulsat pel Grupo Balañá –propietari de l’edifici– i tres socis barcelonins, ho demostra. El que havia estat un dels edificis més emblemàtics de la Rambla, rivalitzant fins i tot amb el Liceu, va caure en l’oblit amb el pas de les dècades, i fins fa poc la seva descuidada façana passava desapercebuda i només alguns turistes hi anaven,  ja que alberga una discoteca. Amb la reobertura del teatre es pretén potenciar culturalment i socialment la part baixa de la Rambla, encara molt degradada, implicant- hi la Rambla i també el barri del Raval mitjançant les seves entitats veïnals. Després de set anys d’inactivitat, el Teatre Principal de Barcelona, el més antic de la ciutat, situat al número 27 de la Rambla, obrirà les seves portes convertit en un espai cultural, d’oci, gastronòmic i hoteler, que acollirà actuacions musicals i teatrals, actes, concerts en viu i presentacions de productes, entre altres. El dia 4 de febrer es van iniciar les obres de rehabilitació. L’empresa de restauració d’edificis i obres catalogades Groc Grup, que ha participat en projectes com la restauració de la plaça de toros Las Arenas, serà la responsable de totes les accions que es portin a terme amb l’objectiu de tornar-li la vida a la façana principal. Es preveu que la primera fase, que inclou el teatre, el teatre Latino, la cafeteria del vestíbul i una terrassa al passeig, estigui en funcionament a finals del segon semestre del 2013.

CREACIÓ DE NOUS ESPAIS

La bona conservació d’aquest mític equipament, malgrat els set anys d’inactivitat, així com els diferents edificis que el formen, cada un amb una tipologia i un ús diferent, són dues de les característiques d’aquest projecte multidisciplinari promogut per iniciativa privada, que pretén recuperar un espai cultural important de la ciutat relacionat amb la indústria creativa. El Teatre Principal serà destinat a espectacles musicals i teatrals, i comptarà amb la restauració de la cafeteria, que tindrà una terrassa exterior situada a la Rambla. Les obres de rehabilitació transformaran la sala Latina, abans un cine X, en una sala de festes, i recuperaran el gran frontó Jai Alai, que en un futur podria servir per celebrar actes esportius i presentacions. Tot aquest procés està previst que culmini l’any 2016 amb l’obertura d’un hotel-boutique en els 5.000 metres quadrats que ocupen els billars Monforte i la Cúpula Venus.

CONTACTE PERMANENT AMB L’ENTORN

L’associació Amics de la Rambla considera que aquest projecte és una bona notícia que contribuirà a recuperar part d’aquella essència barcelonina que destil·lava el Teatre Principal i que ha estat tancada durant set anys. L’oferta cultural i gastronòmica serà important i la restauració agafarà protagonisme ja que a la cafeteria s’hi podran degustar productes catalans amb denominació d’origen. La idea és proveir-se dels productes  que ofereixen els mercats de la ciutat, en especial el mercat de la Boqueria. En aquesta mateixa direcció, i fent un pas més cap a la integració amb l’entorn, s’ha proposat que l’escola de disseny Elisava treballi en la senyalització interior mitjançant un concurs entre els seus alumnes. La idea dels promotors és recuperar aquest equipament per als barcelonins i encara que també rebrà la inevitable visita dels molts turistes que poblen els carrers de Barcelona durant tot l’any, s’espera atraure principalment el públic local. Associacions i entitats del Raval col·laboraran per integrar el projecte en el barri en tots els sentits i aconseguir més participació ciutadana.

Text d’Anna Carrio publicat prèviament en el monogràfic de Rehabilitació i Manteniment d’El Periódico de Catalunya, Catalunya Construeix.

Captura de pantalla 2013-12-03 00.00.43Fitxa Tècnica

Localització: La Rambla 27, carrer Arc del Teatre i carrer Lancaster (Barcelona)

Arquitecte: Salvador Llobet Clé (Grup G-33 Arquitectura)

Promotor: Edificis i Espectacles SL Principal Project

Restauració de la façana principal: Groc Grup Ambit S.L.

Enginyeria i instal · lacions: Grup G33 Enginyeria

Any del projecte: 2012

Període d’execució: 2012-2013 (primera fase) / 2013-2016 (segona fase)

Superfície: 13.000 metres quadrats

PDF Teatre-Principal-El Periódico